home nieuws geschiedenis woordenlijst reglement graduatie lesrooster contributie wedstrijden foto's contact © www.tenkaichi.nl
judo > graduatie
Graduatie
12e DAN
brede wit
JUNIDAN
11e DAN
 
JUICHIDAN
10e DAN
 
JUDAN
9e DAN
 
KUDAN
8e DAN
             
HACHIDAN
7e DAN
             
SHICHIDAN
6e DAN
             
ROKUDAN
5e DAN
 
GODAN
4e DAN
 
SHIDAN
3e DAN
 
SANDAN
2e DAN
 
NIDAN
1e DAN
 
SHODAN
1e Kyu
 
ICHIKYU
2e Kyu
 
NIKYU
3e Kyu
 
SANKYU
4e Kyu
 
SHIKYU
5e Kyu
 
GOKYU
6e Kyu
wit
ROKKYU
De judograduatie is een examen, waarbij de judoka's laten zien wat ze kunnen en daarmee een hogere band of slip verdienen. Bij Tenkaichi wordt in principe jaarlijks gegradueerd. Hier wordt van afgeweken als voldoende judoka's halverwege het seizoen ver genoeg zijn om een graduatie met goed gevolg af te leggen. Dit wordt beoordeeld door de judodocenten.

Tot de groene band wordt de graduatie per lesgroep afgenomen. Hierbij zijn de hoger gegradueerde judoka's uit de groep telkens als eerste aan de beurt, zodat de lager gegradueerde judoka's kunnen afkijken wat er van ze verwacht wordt en welke technieken ze hebben gehad (het "o ja"-gehalte). De judodocenten zijn ook de examinatoren. Bij deze graduaties wordt ook de houding, het gedrag en de kunde van de judoka in de lessen meegeteld bij het waarderen.

Om de groene, blauwe of bruine band te behalen wordt er per judoka een graduatie afgenomen. Vaak wordt de graduatie vanaf dat moment een examen genoemd. Dit examen vind op een andere dag plaats dan de graduatie en hierbij zijn per mat drie examinatoren aanwezig, waarvan twee gasten. Door de graduatie op deze manier te houden, wil Tenkaichi de judoka vast laten wennen aan het examen zoals deze voor de zwarte band wordt afgenomen. Door de gastexaminatoren weten de judodocenten dat het examen objectief wordt beoordeeld. Vanaf de groene band is het mogelijk dat een judoka zakt voor zijn examen of slechts voor een gedeelte slaagt. Ook zijn exameneisen vastgelegd, waaraan de judoka's moeten voldoen. Deze exameneisen kunnen per mail (info@tenkaichi.nl) opgevraagd worden.

Judo graden
   Er bestaan op de judoladder 16 gradaties voordat je helemaal boven aan bent. Bij de klassen (kyu) wordt er van boven naar beneden geteld. Zo begin je met de zesde kyu (witte band), dan de vijfde kyu (gele band), de vierde kyu (oranje band), de derde kyu (groene band), de tweede kyu (blauwe band) en ten slotte de eerste kyu (bruine band). Bij de graden daarentegen wordt er van beneden naar boven geteld: als je slaagt voor je zwarte band ben je ook meteen eerste dan, hierop volgt de tweede dan, de derde dan, enzovoort. De hoogste dan-graad die je kunt halen, is de tiende dan, Jigoro Kano zelf kreeg na zijn dood de twaalfde dan. Deze graad is echter alleen voor Kano en is dan ook meer symbolisch bedoeld.
   Tussen elke klasse en graad bestaat er bij ons een zogenaamde wachttijd. Dat is de tijd die minimaal nodig is voor je examen mag doen voor de volgende gradatie. Een judo-examen bestaat uit een competitiegedeelte en een techniekgedeelte.
   Voor de judoka's tot 12 jaar bestaan er nog wat tussenstapjes in de vorm van slippen. De bruine band is de hoogste gradatie in de klassenindeling. De zwarte band daarentegen is de laagste graad bij de dan-graden. Tot en met de derde dan behoor je bij de dan-indeling tot de beginnende graden. Een vierde dan is een gevorderde judoka en een vijfde dan een vergevorderde judoka. De zesde dan is uiteindelijk de meestertitel. Deze judoka's mogen een rood wit geblokte band dragen (of gewoon de zwarte band). De negende en tiende dan tenslotte zijn maar voor heel weinig judoka's weggelegd.

   Jigoro Kano gebruikte een bepaalde methode. Hij noemde die methode: gokyo (betekent de verdeling van een aantal technieken in vijf groepen van ieder acht werptechnieken, gerangschikt op een bepaalde manier.

1e kyo 2e kyo 3e kyo 4e kyo 5e kyo
de-ashi-barai ko-soto-gari ko-soto-gake sumi-gaeshi o-soto-garuma
hiza-guruma ko-uchi-gari tsuri-goshi tani-otoshi uki-waza
sasae-tsuri-komi-ashi goshi-guruma yoko-otoshi hane-maki-komi yoko-wakare
uki-goshi tsuri-komi-goshi ashi-guruma sukui-nage yoko-guruma
o-soto-gari okuri-ashi-barai hane-goshi utsuri-goshi ushiro-goshi
o-goshi tai-otoshi harai-tsuri-komi-ashi o-guruma ura-nage
o-uchi-gari harai-goshi tomoe-nage soto-maki-komi sumi-otoshi
seoi-nage uchi-mata kata-guruma uki-otoshi yoko-gake

Tenkaichi volgde de gokyo methode niet.